Etichete

, , , , , , ,

Sunt unele filme pe care le vezi si apoi iti continui viata ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic.

De cand l-am vazut imi bantuie sufletul, mintea si trupul. image[21]

Da. Spun si trup pentru ca filmul are momente de o frumusete si o profunzime care mie mi-au dat fiori. Este un film care te electrizeaza din varful capului pana’n talpi. Pare murdar dar e Pur. Pare plictisitor dar e plin de substanta.

Iti taie respiratia pe alocuri. Este stralucitor. Inca ma lumineaza cu Lumina lui.

image[5]image[6]

Pare un film ciudat si greu de digerat petru ca nu identifici un fir narativ. Imaginile se suprapun cu viteza trecandu-te dintr-un spatiu in altul, dintr-o stare in alta. Dansatoarele din cluburile de noapte poarta ochelari de vedere, se suprapune muzica de opera cu cea house-dance din cubluri. Cantaretele de opera se misca in ritm de house.

Combinatiile sunt mereu neasteptate: erotism cu arta, nuduri cu miscari de dansuri clasice. E plin de seva. De obisnuit cu spectaculos. De laic cu mistic. De frumos cu urat. De disperare cu franturi de fericire. De snobism cu simplitate si adevar. De elitism cautat cu profunzime. Magie, spaime, disperari, fericiri si frumuseti. Palpita de viata.

Abunda in splendori.

Suprapunerea de imagini, personaje, miscari este stralucitoare. Cumulul de senzatii si emotii pe care-l planteaza in simturile privitorului este magic.

Te buimaceste.

Pare o nebunie. Dar e o nebunie care straluceste de frumusete caci este insasi viata. Nu are nevoie de nicio poveste, orice cadru este insasi o poveste, separata in aceasta mare poveste „La grande bellezza”.

Regizorul Sorrentino este un maestru al imaginii, al cadrelor, al detaliilor. Ai senzatia ca nu se intampla nimic. Dar ba da: se intampla insasi intamplarea. Se intampla insasi Viata. Marea frumusete.

image[10] image[11] image[12] image[13] image[14]

Jep Gambardella este personajul cu care m-am imprietenit instantaneu, pour toujours. Este acea prietenie care se leaga pe viata. Si se duce in vesnicie.

Este extrem de carismatic. Dar ce este cuceritor la el este ca si-a pastrat o integritate zguduitoare traind zi de zi in „inalta” societate a Romei, ridiculizand-o, spunand adevarul in fata, dar fara a avea rautate..ci cu dragoste si profunzime ca un Salvator. Pefectiune in imperfectiune, spontaneitate, adevar rostit cu bunatate.

Jep este Jep. Ceea ce ar trebui sa fim si noi zilnic. Nu exista nimeni si nimic pe lume, oricat de bogat, oricat de „sus”, care sa ne impiedice pe noi sa fim noi.

Jep este Jep. Si frumusetea lui te face sa vrei sa stai in preajma lui. Tot ce este autentic are splendoarea lui. image[15] image[17] image[16]

Chiar si intalnirile cu persoanjele religioase si spirituale din film, care la inceput par a fi facile, fara nicio revelatie, fara dialog real sunt extrem de stralucitoare. Sunt realmente mistice.

Chiar daca tind sa te dezamageasca initial, de fapt sunt pline de mister. Raspunsurile sunt de fapt in noi. Jep cauta raspunsuri la marele Cardinal vestit pentru exorcizari. Cardinalul pare dintr-odata extrem de uman, de absent, de agatat de lumea pamanteasca. Il ignora complet pe Jep parand a fi depasit. Apoi cand se reintalnesc e tot intr-un cadru social oarecum cultural, nicidecum mistic.

De asemenea intalnirea cu Sfanta pare la fel, lipsita de intensitate, de putere, de mesaje si de substanta. De fapt ambele intalniri sunt in primul rand ale lui cu El insusi, avand ulterior raspunsuri neraspunse la intrebarile lui, sau replici care par atat de facile. De fapt nu e nimic facil. E misticism si mister. Pentru cine are suflet sa simta.

Noi, toti incercam un dialog permament si asteptam mult de la cei Iluminiati ai Planetei dar nu avem raspunsuri simple si nici facile. Ba chiar de fapt ei nu raspund Nimic. Chiar daca pare o dizarmonie totala intre laic si sfant legatura este de fapt zguduitor de profunda. Caci raspunsurile sunt o Lume care se afla in noi. In fiecare dintre noi. Nu vin din exterior. Nici macar de la Sfanta.

Acest film e o revelatie pentru oricine il priveste cu inima, un film care nu se desparte de lumina nicio clipa. Iti da marea sansa sa intrezaresti „Marea frumusete”. Cand te vei intalni cu Ea, te va lovi, vei simti nevoia sa apesi pe stop..sa ramai putin cu tine si apoi sa o revezi. image[20]

Publicitate